Ehli.Sunnet.Sisters

Ehli.Sunnet.Sisters

Хуманитарност, Повикување во вистината, Учење Куран...
 
HomehumanitarnostCalendarGalleryKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin
********HUMANITARNOST*******POVIKUVANJE VO VISTINATA******UCENJE KUR,AN******HUMANITARNOST******POZIVANJE U ISTINI******UCENJE KUR,AN******

Share | 
 

 AKIDA 2 DEO

Go down 
AutorPoruka
Ehli_Sunna_Sister
Admin
Ehli_Sunna_Sister

Број на мислења : 136
Points : 388
Reputation : 2
Join date : 2010-05-24

KomentarNaslov komentara: AKIDA 2 DEO   Fri May 28, 2010 6:16 pmOvi ajeti jasno ukazuju da je Allah iznad stvorenja.
Spomenute ajete Korkut je preveo na sljedeæi naèin:''Jeste li sigurni da vas Onaj koji nebesima vlada neæe u zemlju utjerati, kad se ona poène iznenada tresti? Ili, jeste li sigurni da Onaj koji nebesima vlada na vas neæe vjetar s kamenjem poslati? Tada biste saznali kakva je prijetnja Moja’’, iako se glagol ‘vlada’ nigdje ne spominje u spomenutom ajetu.
I kaže Uzvišeni:
وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا
بَل رَّفَعَهُ اللّهُ
" … a sigurno je da ga nisu ubili, veæ ga je Allah uzdigao Sebi’’ (En-Nisa’, 157-158. ajet)
Ovdje nemamo zamjerku na Korkutov prijevod, a ajet jasno ukazuje da je Uzvišeni iznad stvorenja jer je uzdigao Isa’a, alejhis-selam. Da je Uzvišeni oko nas glagol uzdigao tada ne bi imao smisla.
I kaže Uzvišeni obraæajuæi se Isa’u, alejhis-selam:
إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسَى إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ
"I kad Allah reèe: "Isa, Ja æu ti dušu uzeti, i k Sebi te uzdignuti!’’ (Ali Imran, 55. ajet)
I kaže Uzvišeni:
إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ
’’ K Njemu se dižu lijepe rijeèi, a dobra djela ih uzdižu.’’ (Fatir, 10. ajet)
I kaže Uzvišeni:
تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ
خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ
"K Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje.’’ (El-Me'aridž, 4. ajet)
Da Uzvišeni nije iznad svojih stvorenja veæ svuda oko njih onda uzdizanje rijeèi i uspinjanje meleka ne bi imalo znaèenja. Takoðe puno je ajeta koji govore o spuštanju meleka, objave, odredbe i drugih stvari od Njega Uzvišenog, što takoðer ukazuje da je Uzvišeni iznad svojih stvorenja.
Što se tièe hadisa Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, koji na direktan ili indirektan naèin ukazuju da je Allah iznad Njegovih stvorenja, - njih je puno. Spomenuæemo samo neke od njih.
Od Nu’mana, radijAllahu anhu, se prenosi da je rekao:''Èuo sam Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, da kaže:''Kada je Allah završio sa stvaranjem uzvisio se nad Aršom.'' Kaže Ibnul-Kajjim:'' Bilježi ga Hallal u svojoj knjizi Es-sunne sa vjerodostojnim senedom po uvjetu Buharije.'' Idžtimaul džujuši el-islamijje 55. str.
Muslim bilježi od Muavije ibn Hakema, radijAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, pitao njegovu robinju:'' 'Gdje je Allah'? Pa je rekla: 'Na nebesima'. 'Ko sam ja' – pitao je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, 'Ti si Allahov Poslanik' – odgovori robinja.''
Muslim takoðer bilježi od od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao:''Tako mi Onoga u èijoj je ruci moja duša nema èovjeka koji pozove svoju ženu u postelju pa ona odbije, a da se na nju ne rasrdi Onaj Koji je na nebesima sve dok muž ne bude zadovoljan njome.''
Od Ebu Seida el-Hudrija, radijAllahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao èovjeku koji je mu je prigovorio zbog toga što je imetak podijelio meðu ljudima koje je htio pridobiti:''Zar nisam kod vas povjerljiv, a ja sam povjerenik Onoga Koji je na nebesima.'' Hadis bilježi Buharija i Muslim
Enes, radijAllahu anhu, prenosi da se Zejneb, radijAllahu anha, ponosila pred ženama Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, i govorila:''Vas su udale vaše familije, a mene Allah iznad sedam nebesa.'' Hadis bilježi Buharija
Muslim takoðer bilježi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, pitao na oprosnom hadžu:” Biæete upitani o meni pa šta æete reæi? Rekoše: Svjedoèimo da si ti dostavio i savjetovao. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je podigao svoj kažiprst ka nebu zatim spuštao upiruæi ga ka ljudima i govorio: Allahu moj Ti posvjedoèi. To je ponovio tri puta. “
Buharija i Muslim bilježe od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao:'' Naš Gospodar se spušta u zadnjoj treæini noæi na dunjaluèko nebo i kaže...'' hadis jasno ukazuje da je Uzvišeni iznad svojih stvorenja jer da je Uzvišeni oko nas ovaj hadis o spuštnju na dunjaluèko nebo ne bi imao smisla.
Takoðer hadis koji govori o miradžu Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, u kojem stoji da se Poslanik peo i prolazio jedno nebo za drugim susreæuæi se sa Allahovim poslanicima alejhimus-selam, sve dok nije došao do svoga Gospodara i razgovarao sa njim.'' Hadis o tome je poduži, a bilježi ga Buharija i drugi.
Imam Ahmed, rahimehullahu te'ala, bilježi poduži hadis od Bera'a ibn Aziba, radijAllahu anhu, a koji govori o smrti i stanju umrlog. U njemu izmeðu ostalog stoji da se meleki penju noseæi dobru dušu – dušu vjernika prolazeæi jedno nebo za drugim sve dok ne doðu do sedmog neba. Pa Uzvišeni tada kaže:''Zapišite moga roba u knjigu illijjuna i vratite ga u zemlju...'' Hakim je hadis ocijenio vjerodostojnim, a Zehebi se složio sa njegovom ocjenom.
Priredio: prof. Idriz Ebu UsameTagovi: gdje je Allah | gdje se nalazi Allah_________________
INNEL LEDHINE KEFERU SAWAA UN'ALEJHIM E'EN'DHERTEHUM EM'LEMTUM DHIRHUM LA JU'MINUN HATAMALLAHU ALA KULUBIHIM WE ALAA S'EMIHIM WE ALAA ABSARIHIM GISAWAH WELEHUM ADHABUN ADHIMM.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
AKIDA 2 DEO
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ehli.Sunnet.Sisters :: BOSANKI JEZIK :: AKIDA (ISLAMSKO VEROVANJE)-
Idi na: