Ehli.Sunnet.Sisters

Ehli.Sunnet.Sisters

Хуманитарност, Повикување во вистината, Учење Куран...
 
HomehumanitarnostCalendarGalleryKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin
********HUMANITARNOST*******POVIKUVANJE VO VISTINATA******UCENJE KUR,AN******HUMANITARNOST******POZIVANJE U ISTINI******UCENJE KUR,AN******

Share | 
 

 O LIJEČENJU KUR'ANOM

Go down 
AutorPoruka
Ehli_Sunna_Sister
Admin
Ehli_Sunna_Sister

Број на мислења : 136
Points : 388
Reputation : 2
Join date : 2010-05-24

KomentarNaslov komentara: O LIJEČENJU KUR'ANOM   Sat May 29, 2010 6:16 pm

O LIJEČENJU KUR'ANOM

Liječenje Kur'anom podrazumjeva učenje određenih Kur'anskih ajeta (ruqja) i Poslanikovih s.a.v.s. dova od strane liječnika onome ko je obolio. Način i metodologija liječenja Kur'anom definisana je STROGIM šerijatskim pravilima od kojih ne smije biti odstupanja. Ovi šerijatski zakoni temelje se na praksi Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i načina na koji je on liječio Kur'anom. U našem narodu prisutna je ogromna zabluda kad je u pitanju ovakvo liječenje. Zato, odmah na početku, naglašavam da liječenje Kur'anom NIJE pisanje zapisa i hamajlija NITI JE proricanje budućnosti. Liječenje Kur'anom nema ništa sa ovim haram (zabranjenim) radnjama. Liječenje Kur'anom je dakle samo i isključivo učenje Kur'ana i dova u prisustvu oboljelog.
Kada je u pitanju bolest uzrokovana sihrom ili dzinnskim djelovanjem poznato je da medicina nema odgovor na ovakvo stanje. Ako odete liječniku on će uraditi sve nalaze i ustanovit će da je vaše tijelo medicinski potpuno zdravo. U takvoj situaciji neće biti u prilici da vam propise adekvatnu terapiju jer ne postoji dijagnoza. To je zato što sihr i dzinn ne mogu biti dijagnosticirani nikakvom medicinskom pretragom. Tada se insan nađe u teškoj situaciji da pati, osjeća da je bolestan a nalazi potpuno uredni i nema terapije. U takvoj situaciji dužnost muslimana je da se obrati onome ko liječi Kur'anom. Liječenje Kur'anom je duhovno kao što je i bolest od sihra ili dzinna duhovna. Tek tada vaše stanje bolesti dolazi u situaciju da bude dijagnosticirano i ispravno liječeno. Dakle, kao što materijalna bolest (medicinska bolest) biva liječena materijalnim (medicinskim) lijekovima isto tako duhovna bolest uzrokovana sihrom i dzinnima biva liječenja duhovnim lijekovima odnosno Kur'an-i Kerimom. Ovo je jasno svakoj duši koja zeli logično razmisliti.

Kratak opis postupka liječenja- od odluke do realizacije

Standardna procedura je da uzmete abdest, ukoliko se radi o ženi ona će se pokriti kao za namaz. Učač će prije početka liječenja klanjati dva rekjata sa nijetom na rukju i Allahovu dž.š. Milost prema vama. Nakon toga objasnit će vam se šta je rukja, kako se uči, šta je vaša uloga u toku učenja rukje, šta možete očekivati u toku učenja i sl. Nakon toga vi stajete okrenuti prema kibli a učač sa vaše desne strane počinje sa donošenjem salavata i učenjem zikira. Poslije toga prelazi na učenje rukje koja zavisno od slučaja traje od 90 do 120 minuta (1.5 do 2 sahata). U toku učenja s vremena na vrijeme učač će vam davati da pijete vodu na koju je prethodno proučio određene ajete. Po završetku učenja brat učač će vam nazvati selam, pitati vas kako se zovete ili neko drugo pitanje (služi da se utvrdi da je bolesnik vraćen u svjesno stanje i da džin ne kontroliše njegov um). Reći će vam da otvorite oči dati vam čašu vode ili soka na koje je naučeno i reći vam da sjedneta. Malo ćete se odmoriti a onda ćete porazgovarati o onome što se dešavalo u toku učenja. Dobit ćete kasetu na koju su snimljeni ajeti i sure koje ćete slušati određen broj dana, dobit ćete vodu na koju je naučeno i koju ćete piti ili se njome kupati

LIJEČENJE SIHRA
Liječenje sihira je Allahovom dž.š. voljom u određenoj mjeri teže i komplikovanije od liječenje obične i samo opsjednutosti. Sihir je specifičan po tome što u njegovoj realizaciji učestvuju najmanje tri faktora, a to su: sihirbaz koji je napravio sihir, sam sihir kao fizička materija i džin koji provodi ono što je namjera sihirbaza. Često je u realizaciju namjere sihirbaza uključeno i mnogo više džina od jednog, pa tu pravilo tri faktora u sihiru postaje veoma relativno. Liječenje kod obične opsjednutosti je utoliko lakše što džin pristaje na napuštanje tijela oboljelog odmah kad osjeti bol pri učenju rukje kod liječnika Kur'anom, dok je kod sihira džin vezan uzlovima sihirskim i ne može tako jednostavno napustiti tijelo bez obzira na užasnu patnju kroz koju prolazi tokom liječenja. Dakle u ovakvim slučajevima prvo se pristupa razvezivanju sihirskih uzlova kojima je džin svezan za tijelo oboljelog. To se radi na propisan način uz pomoć maslinovog ulja i mošusa na koje se nauče određeni ajeti,te se stim namažu određena mjesta na tijelu (uglavnom mjesta na kojima se javi bol tokom učenja rukje su mjesta na kojima je džin svezan za tijelo). Vrlo često pri liječenju Kur'anom iz tijela oboljelog progovori džin i upravo to je zank da se najvjerovatnije u tom slučaju radi o sihiru jer džin koji nije svezan, Allahovom dž.š. voljom napušta tijelo, uglavnom, bez komunikacije sa liječnikom, dok u drugom slučaju džin progovara imajući za cilj ili odugovlačenje i zaustavljanje liječnika u učenju Kur'ana kako bi džin prikupio snage koju je izgubio tokom liječenja ili progovara kako bi saopštio liječniku mjesto sihira te da se na taj način uništi i time oslobodi i sam džin. Međutim pravilo je da se ništa od onoga što džin kaže ne smije uzeti kao istina dok se sve ne provjeri, jer džini mnogo lažu. Pogotovu se ne smije povjerovati ako džin kaže ime osobe koja je napravila sihir. To je relativno mala zamka u koju niko ne bi smio upasti jer na taj način džin nastoji unijeti razdor između ljudi.
Iz iskustva mi je poznato da ako je upitanju sihir, jače reakcije na tijelu oboljelog uglavnom nastupaju kada se dođe do ajeta u kojima se spominje Musa a.s. Obično tada nastupa plač džina koji se jasno vidi i na tijelu oboljelog (kao da oboljeli plače), jasno se vide i suze. Iako u pisanim pravilima nigdje nije spomenuto, opet se pozivam na iskustvo u svom liječenju oboljelih pa kažem da je Kur'anske ajete često potrebno izgovarati i na našem jeziku, upozoravati džina na ono što radi i u ime Allaha dž.š. mu naređivati da napusti tijelo u kojem se nastanio. Obzirom da je džin Allahovom dž.š. voljom uzenmiren i zbunjen tokom učenja rukje, zbog svih patnji kroz koje prolazi, potrebno ga je upućivati i naređivati mu u koji dio tijela da pređe. Ja uglavnom preferiram želudac tako da se džin izbaci putem povraćanja. Nekada džin izađe i u vidu zijevanja, ali tu treba biti oprezan i više puta učiniti provjeru da li je zaista džin izašao, oni koji na ispravan način liječe Kur'anom znaju na koji način se vrši provjera da li je džin izašao ili je u pitanju pokušaj prevare. Prva provjera izliječenosti trebala bi se uraditi odmah poslije prve rukje, a posljednja ne bi trebala biti u rasponu kraćem od 40 dana, a Allah Uzvišeni najbolje zna!

ZAŠTITA OBOLJELOG POSLIJE LIJEČENJA
U toku liječenja Kur'anom oboljeli se vraća Uzvišenom allahu dž.š. što i jeste najbolje od svega što liječenje Kur'anom daje kao rezultat. Neophodno je da oboljeli u svrhu svoje zaštite u toku a i poslije liječenja obrati pažnju na grijehe koje je prije činio i da ih se u ime Allaha dž.š. odrekne. Jako je bitno da oboljeli nastavi činiti sve one stavri koje mu je liječnik Kur'anom propisao u toku liječenja i poslije tog perioda. Sve su to elementi kojima se izražava pokornost Uzvišenom Allahu dž.š.
Učenje Bismille prije započinjanja bilo kakvog posla i radnje je prva stepenica koja bi trebala postati refleksna radnja, a to će se postići upornim trudom i ponavljanjem.
Bolesnik treba voditi računa o namazu kojeg je obavljao u toku liječenja, namaz je naša obaveza i osnovni štit od svakog zla sihirbaza i džina. Namaz je nešto što Allah dž.š. traži od svojih robova ne samo u toku liječenja nego za cijelog našeg života. Ideja vodilja onoga ko traži zaštitu i poslije izliječenja treba da bude stalno nastojanje za približavanjem svome Gospodaru. Uzvišeni u Kur'anu kaže: "O ljudi! Vi ste siromasi, Allah vam je potreban! Allah je zbilja neovisan i hvaljen!" (Fatir, 15.)
Bolesnik bi se, poslije izlječenja, trebao pridržavati sljedećeg:

Učiti zikir koji nas štiti od šejtana
Redovno uzimanje meda ili vode na koju su naučeni ajeti koje liječnik odredi
Zaštiti kuću prskanjem vodom na koju su naučeni ajeti
Redovno, svake noći, klanjati dva rekjata dobrovoljnog namaza
Barem jednom u toku 3 sedmice preslušati ili proučiti cijeli Kur'an
Puštati jednom u toku tri dana cijelu suru El-Beqare
Učiti ili slušati određene sure koje odredi liječnik Kur'anom


Pored programa koji liječnik daje bolesniku da kod kuće uči ili sluša, neophodno je nakon učenja svake rukje bolesniku dati i određenu terapiju. Terapija se sastoji od vode, meda, maslinova ulja ili čurekotova ulja na koju se uče određeni odlomci iz Kur’ana koje bolesnik pije, kupa se, jede ili se masiraUmjesto učenja na vodu odlomci iz Kur'ana se mogu i napisati i staviti ih u vodu te da tu vodu bolesnik pije ili se njome kupa. Ima ljudi koj misle da Kur'an nije dozvoljeno pisati nego ga je dozvoljeno samo učiti na vodu. Dakako, da to mišljenje nema utemeljenja.
Šejhul-islam Ibn Tejmijje veli: "Dozvoljeno je da se napadunutoj osobi i drugim bolesnicima čistim mastilom napiše nešto iz Kur'ana i zikra da se stavi u vodu i da se tom vodom bolesnik kupa ili da je pije kao što to ističe Ahmed b. Hanbel i drugi učenjaci. Abdullah b. Ahmed (b. Hanbel) kaže: Čitao sam svome ocu (a on je slušao) ono što nam je ispričao Ja'la b. Ubejd, koji je kazao: Ispričao nam je Sufjan prenijevši od Muhammeda b. Ebu Lejla, on od Hakima, on Seida b. Džubejra, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Kada žena bude imala problema sa porodom neka joj se napiše:


بِسْم اللَّه لا إله إلا اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَريِمُ سُبْحانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظيِمِ الْحَمْدُ للَّه رَبِّ الْعَالَميِن. كَأَنَّهُمْ يَوْمَ يَرَوْنَهَا لَمْ يَلْبَثُوا إِلَّا عَشِيَّةً أَوْ ضُحَاهَا كَأَنَّهُمْ يَوْمَ يَرَوْنَ مَا يُوعَدُونَ لَمْ يَلْبَثُوا إِلَّا سَاعَةً مِّن نَّهَارٍ بَلَاغٌ فَهَلْ يُهْلَكُ إِلَّا الْقَوْمُ الْفَاسِقُونَ.

"S Allahovim imenom nema drugog Boga osim Allaha, Blagog i Plemenitog. Neka je slava Gospodaru Veličanstvenog Arša. Hvala Allahu Gospodaru svjetova. A njima će se učiniti, onoga Dana kada ga dožive, da su samo jedno veče ili jedno jutro njezino ostali.1 A onoga Dana kada dožive ono čime se prijeti, učinit će im se da su ostali samo jedan čas dana. I doista! A zar će ko drugi biti uništen do narod raskalašeni!2
(Abdullah b. Ahmed b. Hanbel) kaže: „Moj otac je kazao: 'Ispričao nam je Esved b. Amir sa senedom isti smisao, i rekao: "Napisat će se na čistu posudu saprati vodom i dati (ženi koja ima poteškoća sa porodom) da popije ." Moj otac je, veli, rekao i ovo: "Veki' je u ovom hadisu dodao: "dat će joj se da popije i da pršće po stomaku do pupka."
Abdullah je kazao i ovo: "Vidio sam moga oca kada je ženi (koja je imala poteškoća sa porodom) napisao ovo na staklo ili na nešto drugo čisto."
Ebu Omer i Muhammed b. Ahmed b. Hamdan El-Hajri vele: „Obavijestio nas je Hasan b. Sufjan en.Nesevi; rekavši: 'Ispričao mi je Abdullah b. Ahmed b. Sibevejh; i rekao: 'Ispričao nam je Ali b. Hasan b. Šekik; koji je rekao: 'Nama je ispričao Abdullah b. Mubarek prenijevši od Sufjana, on od Ibn Ebu Lejla, on od Hakema, on od seida b. Džubejra, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: 'Kada žena bude imala poteškoća sa porodom neka joj se napiše:بِسْم اللَّه لا إله إلا اللَّهُ الْعَلِيِ الْعَظيِمِ لا إله إلا اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَريِمُ سُبْحانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظيِمِ الْحَمْدُ للَّه رَبِّ الْعَالَميِن. كَأَنَّهُمْ يَوْمَ يَرَوْنَهَا لَمْ يَلْبَثُوا إِلَّا عَشِيَّةً أَوْ ضُحَاهَا كَأَنَّهُمْ يَوْمَ يَرَوْنَ مَا يُوعَدُونَ لَمْ يَلْبَثُوا إِلَّا سَاعَةً مِّن نَّهَارٍ بَلَاغٌ فَهَلْ يُهْلَكُ إِلَّا الْقَوْمُ الْفَاسِقُونَ.


'Ali b. Hasan b. Šekik3 kaže: "Neka joj se ovo napiše na papir i neka žena taj papir nosi na desnoj ruci iznad lakta." Ali b. Hasan b. Šekik kaže: 'Ovo smo probali i ništa djelotvornije za to nije bilo od ovoga.“
Alijeve riječi ukazuju na to da je dozvoljeno pisati određene odlomke iz Ku'ana i da ih bolesnik nosi uzase.
Imam Ebu Zekerijja Jahja b. Šeref en-Nevevi kaže: "Dobro je da se Kur'an napiše na posudu , da se spere vodom i da to bolesnik popije." Hasan el-Basri, Mudžahid, Ebu Kilabe i El-Evzai smtraju da je to dozvoljeno. Isto to smatra i imam Eš-Šafi. Kadija Husejn el-Begavi i drugi učenjaci vele: "Mogu se određene odlomci iz Kur'ana napisati i staviti u slatko i da to slatko bolesnik pojede. To je dozvoljeno."
Ibn Ebu Šejbe je u Musannefu zabilježio od Aiše, Seida b. Džubejra i Seida b. Musejjeba da je dozvoljeno pisati određene odlomke iz Kur'ana bolesniku. Nije spomenut nijedan učenjak koji je to smatrao pokuđenim, osim Ibrahima en-Nehaija.4
Šta će se iz Kur'ana proučiti ili napisati na vodu koju će bolesnik piti i kojom će se kupati, te na med i maslinovo ulje zavisi od vrste bolesti i toga šta se time želi. Obično se prouče: ajeti rukje, ajatuš-šifa, sura Jasin i ajeti kojima se muči džin napasnik (ajatut-ta'zib) te ajeti koji se odnose na konkretnu bolest.

Za bol u grudima

Onome ko osjeća bol u grudima pored naprijed navedenog proučit će se ili napisati još i tri puta sura El-Inširah.
Inb Mirdevejh u Musnedu bilježi od Ebu Seida el-Hudrija da je kazao: "Dođe neki čovjek Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., i požali se na bol u grudima. Allahov Poslanik, s.a, mu reče: "Uči Kur'an. Onaj ko osjeća bol u grudima neka prouči tri puta suru El-Inširah i 7. Ajet sure Junus, a koji glasi:


وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ
"I lijek za vaša srca:"

Osobi koja osjeća bolove u prsima i grudima može se pored sure El-Inširah proučiti i sljedeće:

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي
"Gospodaru moj, reče Musa – učini prostranim prsa moja i olakšaj zadatak moj i odriješi uzao sa jezika mog da bi razumjeli govor moj."5
Tokom učenja bolesnoj osobi neko dok joj se uči treba trljati prsa. Može se na čašu vode proučiti i Fatiha sedam puta pa trljati tom vodom bolesnikova prsa, a i da tu vodu pije.

Za bolove u glavi

Ukoliko neko osjeća bolove u glavi ili jednom dijelu glave pored spomenutog proučit će se ili napisat i sljedeći ajeti:

بسم الله الرحمن الرحيم يُرِيدُ اللّهُ أَن يُخَفِّفَ عَنكُمْ وَخُلِقَ الإِنسَانُ ضَعِيفًا.

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog! "Allah želi da vam olakša, - a čovjek je stvoren kao nejako biće."6

بسم الله الرحمن الرحيم الآنَ خَفَّفَ اللّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَ أَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا
U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog! "Sada vam Allah daje olakšicu; on zna da ste izmoreni..."7

بسم الله الرحمن الرحيم كهيعص ذِكْرُ رَحْمَةِ رَبِّكَ عَبْدَهُ زَكَرِيَّا إِذْ نَادَى رَبَّهُ نِدَاء خَفِيًّا
U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!"Kaf-ha-ajn sad. Kazivanje o milosti Gospodara tvoga prema robu Njegovu Zekerijjau, kada je on Gospodara svoga tiho zovnuo..."8

بسم الله الرحمن الرحيم وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ.
U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog! A kada te robovi Moji za Mene upitaju, ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka onoi pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, ad bi bili na Pravom Putu."9

بسم الله الرحمن الرحيموَلَهُ مَا سَكَنَ فِي اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog! "Njemu pripada sve što postoji u noći i danu; On sve čuje i sve zna."10

بسم الله الرحمن الرحيمأَلَمْ تَرَ إِلَى رَبِّكَ كَيْفَ مَدَّ الظِّلَّ وَلَوْ شَاء لَجَعَلَهُ سَاكِنًا
U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!"Zar ne vidiš kako Gospodar tvoj sjenu rasprostire – a da hoće, ostavio bi je da miruje..."11

بسم الله الرحمن الرحيمحم عسق

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!Ha-mim. Ajn-sin-kaf.12

Za glavobolju se može proučiti na jednu količinu vode ili napisati pa staviti u količinu vode, pa da bolesnik polovinu popije a polovinom se okupa, sljedeće:
- Tri puta suru Ihlas,
- sedam puta 21. ajet sure El-Hašr, i
- ajatuš-šifa a to su sljedeći ajeti:

وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ . وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ. يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاء لِلنَّاسِ. وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ. وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ. قُلْ هُوَ لِلَّذِينَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاء.

" i grudi vjernika izliječiti.13 I lijek za vaša srca.14Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima.15Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima.16I koji me kad se razbolim liječi.17Reci on je vjernicima uputstvo i lijek.18

Za kožna oboljenja

Osobi koja ima kakvo kožno oboljenje pored rukje proučit će se ili napisati i sljedeće:
أَوْ كَالَّذِي مَرَّ عَلَى قَرْيَةٍ وَهِيَ خَاوِيَةٌ عَلَى عُرُوشِهَا قَالَ أَنَّىَ يُحْيِـي هَـَذِهِ اللّهُ بَعْدَ مَوْتِهَا فَأَمَاتَهُ اللّهُ مِئَةَ عَامٍ ثُمَّ بَعَثَهُ قَالَ كَمْ لَبِثْتَ قَالَ لَبِثْتُ يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قَالَ بَل لَّبِثْتَ مِئَةَ عَامٍ فَانظُرْ إِلَى طَعَامِكَ وَشَرَابِكَ لَمْ يَتَسَنَّهْ وَانظُرْ إِلَى
حِمَارِكَ وَلِنَجْعَلَكَ آيَةً لِّلنَّاسِ وَانظُرْ إِلَى العِظَامِ كَيْفَ نُنشِزُهَا ثُمَّ نَكْسُوهَا لَحْمًا فَلَمَّا تَبَيَّنَ لَهُ قَالَ أَعْلَمُ أَنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
"Ili za onoga koji je, prolazeći pored jednog do temelja porušenog grada, povikao: Kako će Allah oživjeti ove što su pomrli? I Allah učini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga oživje i zapita: koliko si ostao? Dan ili dio dana odgovori. Ne, reče On, ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i piće svoje, nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga – da te učinim dokazom ljudima, a pogledaj i kosti, vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom oblažemo. I kad njemu bi jasno, on povika: Ja znam da Allah sve može!"19
Ako se bude radilo o krastavom oboljenju ili o lišajevima onda uz spomenuto treba naučiti ili napisati i sljedeće:

فَأَصَابَهَا إِعْصَارٌ فِيهِ نَارٌ فَاحْتَرَقَتْ, بحول الله و قوته
"A onda naiđe vatrena oluja preko nje i ona izgori20 Njegovom moći i snagom.

Ako, se pak bude radilo o bubuljičnom kožnom oboljenju, onda će se proučiti ili napisati i sljedeće:

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْجِبَالِ فَقُلْ يَنسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا فَيَذَرُهَا قَاعًا صَفْصَفًا لَا تَرَى فِيهَا عِوَجًا وَلَا أَمْتًا

"A pitaju te o planinama, pa ti reci: Gospodar moj će ih u prah pretvoriti i zasuti, a mjesta na kojima su bile ravnom ledinom ostaviti, ni udubina ni uzvisina na Zemlji nećeš vidjeti."21
Sve spomenuto može se učiti nad bolesnikom s tim što će se kažiprstom uperiti u bolesnika22, a može se naučiti ili napisati na vodu pa tu vodu piti i kupati se njome ili na maslinovo ulje pa njime mazati kožu.
Ako se radi o psorijazi ili sličnim oboljenjima u tom slučaju na šerpu mlake vode treba pručiti ili napisati suru Jasin tu vodu zagasiti i da se oboljela osoba sedam jutara prije izlaska sunca kupa tom vodom.
Imajući u vidu da se radi o Kur'anu ne smijemo se kupati u kupatilu niti ta voda smije ići u kanalizaciju. Nego se treaba saprati u kakvu plastičnu ili drugu posudu i tu vodu bacati niz tekuću vodu ili za voćku gdje se neće gaziti.

Tako će se za svaku vrstu bolesti pored onoga univerzalnog proučiti ili napisati i ajeti koji su specifični za pojedino oboljenje.

1 En-Nazi'at, 46. ajet.

2 El-Ahkaf, 35. ajet.

3 Ali b. Hasan b. Šekik b. Dinar Ebu Abdur-Rahman el-Mirvezi on je poznati hafiz hadisa i pouzdan je prenosilac hadisa. Umro je 215. Godine po Hidžri.

4 Vidi: Šejhul-islam Ebul-Abbas Ahmed b. Abdul-Halim b. Tejmijje el-Harani El-Bejanul-mubin fi ahbaril-džinni veš-šejatin, od 99-101. str. Kairo Darul-Fadile.

5 Taha, 25. – 28. ajeta.

6 En-Nisa, 28. ajet.

7 El-Enfal, 66. ajet.

8 Merjem 1-3. ajeta.

9 El-Bekara, 186. ajet.

10 El-En'am, 13. ajet.

11 El-Furkan, 45. ajet.

12 Eš-Šura, 1. i 2. ajet.

13 Et-Tevba, 14. ajet.

14 Junus, 57. ajet.

15 En-Nahl, 69. ajet.

16 El-Isra, 82. ajet.

17 Eš-Šuara, 80. ajet.

18 Fusilet, 44. ajet.

19 El-Bekara, 259. ajet.

20 El-Bekara, 266. ajet.

21 Taha, 105. -107. ajeta.

_________________
INNEL LEDHINE KEFERU SAWAA UN'ALEJHIM E'EN'DHERTEHUM EM'LEMTUM DHIRHUM LA JU'MINUN HATAMALLAHU ALA KULUBIHIM WE ALAA S'EMIHIM WE ALAA ABSARIHIM GISAWAH WELEHUM ADHABUN ADHIMM.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
O LIJEČENJU KUR'ANOM
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ehli.Sunnet.Sisters :: BOSANKI JEZIK :: SIHRI (MAGIJE VRACARA) LJECENJE KURA'NA-
Idi na: