Ehli.Sunnet.Sisters

Ehli.Sunnet.Sisters

Хуманитарност, Повикување во вистината, Учење Куран...
 
HomehumanitarnostCalendarGalleryKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin
********HUMANITARNOST*******POVIKUVANJE VO VISTINATA******UCENJE KUR,AN******HUMANITARNOST******POZIVANJE U ISTINI******UCENJE KUR,AN******

Share | 
 

 UKLANJANJE SIHRA

Go down 
AutorPoruka
Ehli_Sunna_Sister
Admin
Ehli_Sunna_Sister

Број на мислења : 136
Points : 388
Reputation : 2
Join date : 2010-05-24

KomentarNaslov komentara: UKLANJANJE SIHRA   Sat May 29, 2010 6:40 pm

Uklanjanje sihira
Nacin uklanjanja sihra

Ovdje cemo naglasiti da postoji dvije vrste lijecenja: ne dozovoljeno i dozvoljeno lijecenje.
Pod ne dozvoljenim lijecenjem podrazumjevamo koristenje zapisa, raznoraznih talismana (zecija sapa, drvo tisovine i sl). Poslanik saws kaze: "Ko ode gataru ili vracu, porekao je ono što je objavljeno Muhammedu."( Prenose ga cetvorica autora Sunena i El-Bezzar sa dobrim lancem prenosilaca. Takoder ga prenosi i Muslim s dodatkom "i ne prima mu se namaz cetrdeset dana)
U "Sunenu" se kaze: "Ko zaveze cvor i puhne u njega, napravio je sihr."
Pod dozvoljenim lijecenjem podrazumjeva se lijecenje ucenjem Kur'anskih ajeta, dova poslanika saws.
Postoji vise nacina pregleda bolesnika, a ovdje cemo navesti neke od njih. Bez obzira da li se radi o bratu ili sestri potrebnoj e da ima neko prisutan ko im je u rodu a kod sestara potrebano je ukoliko je udata suprug a ukoliko nije jedan od roditelja ili brat, sestra ali uz saglasnost roditelja.
Naravno, podrazumijeva se da bolesnik mora biti propisno obucen tj ako je sestra u pitanju: marama, duga suknja i rukavi a sve mora biti ne prozirno i sirioko da ocrtava konturu tijela.
Onaj ko je bolestan dolazi kod lijecnika i prvo porazgovarasa lijecnikom o svom problemu, pri cemu ce mu lijecnik postaviti nekoliko pitanja, kao na primjer: sta sanja, ima li bolove u stomaku, ima li glavobolju, da li je trazio pomoc od lijecnika medicine i sl?
Nakon obavljenog razgovora bolesnik i svi koji prisustvuju lijecenju moraju da abdeste a nacini lijecenja koji se koriste su:

Prvi nacin - bolesnik stoji u pravcu kible
Onaj ko je bolestan ustane, okrene se prema kibli, opusti se i zazmiri a lijecnik pocinje da uci kur'an na uho bolesnika. Bolesnik ne treba da ponvlja ista od onoga sto lijecnik uci. U toku ucenja bolesnik moze da osjeti da mu trni neki dio tijela, strujanje kroz tijelo, bolove u nekim dijelovima tijela, otezano disanje i da ga nesto obara da padne naprijed ili nazad. Bolesnik ne treba da se suprostavlja ukoliko dolazi do gubljenja ravnoteze lijecnik ili neko ko pomaze lijecniku ce uhvatiti bolesnog i spustiti ga u lezeci polozaj. Lijecnik i dalje uci kur'an a u odredenim trenutcima govori na maternjom jeziku (u ovom slucaju na bosanskom) prevod kur'anskih ajeta i opominje dzina da se pokaje i da napusti tijelo oboljelog.
Dzin moze da napusti tijelo i nakon jednog tretmana a isto tako moze se desiti da je potrebno vise puta da se uci pa da napusti tijelo a isto tako kao i kod svake bolesti u savremenoj medicini, da nema lijeka nego samo da se olaksa oboljelom, ali da nikada neci biti u potpunosti zdrav.
Ukoliko dzin zeli da napusti tijelo, ovisno od lijecnika, on ga pusta da izadje ili na usta ili mu otvori prolaz sterilnom iglom na nekom od prstiju a najcesce kaziprst lijeve ili desne ruke da dzin izade.
Ukoliko je dzin iskren i iskreno se kaje, on sa svojim izlaskom nosi bolesti koje je prouzrokovo bolesnom a to se manifestuje u vidu spricanja krvi i do 1m udaljinu od prsta na kojem je otvoren prolaz.
Nakon tretmana kod lijecnika, on daje terapiju, bez obzira da li je gotovo ili ne, koje bolesnik mora da se pridrzaje. kako ce terapija izgledati ovisi o lijecniku i o vrsti bolesti.

Drugi nacin - dizanje ruku
Kod ovog nacina lijecenja bolesnik sjedi, ispruzi noge, a ruke ispruzi na koljena i zatvori oci. Tada lijecnik stane ispred njega ili sa strane i na uho bolesnika uci kur'an. ruke pokazuju odredene znakove. To moze biti u jednom momentu i da odmah prestane, pa se nece pojaviti dok se ne ponovi cijelo ucenje.
Bolesnik mora bit miran i opusten i dobro slusati ucenje kur'ana. Ne smije opirati pokret ruku ili prstiju.

Treci nacin - pregled posmatranjem
Ovaj nacin pregleda je veoma efikasan. Ja cu ga ovjde iznijeti radi toga sto su ga monogi koristili, uz napomenu da su neki rekli da ovaj nacin moze se primjeniti samo kod muskaraca, jer su neki zlouoptrijebili ovu metodu, vidjevsi priliku u njoj da gledaju zenama u oci.
Rahmetli sejh Refik Tahhan, je dao objasnjenje ove metode i rekao je:
''Tajna ovog pregleda lezi u bogobojaznosti onoga ko lijeci, a zatim u nuru(svjetlosti) koja zraci iz njegovih ociju, te u Poslanikovim rijecima:
'Vjernik je ogledalo vjerniku.' U slucaju lijecnik je ogledalo bolesniku. Ako bolesnik gleda u lijecnika dok uci odredena kur'anska ajeta, dzin ce gledati i u ocima lijecnika vidjeti sebe i svoju pokvarenost, a to ce se odraziti na bolesnika pa ce osjetiti da je vidjeo majmuna, crno lice sa rogovima, glavu zmije, glavu psa ili neko sasvim drugo nestvarno lice, moze osjetiti vrtoglavicu, toplotu ili hladnocu u tijelu, bol u nekom dijelu tijela i sl. Bolesnik moze i da padne u nesvijest a odnda se lijecenje nastavlja ucenjem rukje.

_________________
INNEL LEDHINE KEFERU SAWAA UN'ALEJHIM E'EN'DHERTEHUM EM'LEMTUM DHIRHUM LA JU'MINUN HATAMALLAHU ALA KULUBIHIM WE ALAA S'EMIHIM WE ALAA ABSARIHIM GISAWAH WELEHUM ADHABUN ADHIMM.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
UKLANJANJE SIHRA
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ehli.Sunnet.Sisters :: BOSANKI JEZIK :: SIHRI (MAGIJE VRACARA) LJECENJE KURA'NA-
Idi na: