Ehli.Sunnet.Sisters

Ehli.Sunnet.Sisters

Хуманитарност, Повикување во вистината, Учење Куран...
 
HomehumanitarnostCalendarGalleryKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin
********HUMANITARNOST*******POVIKUVANJE VO VISTINATA******UCENJE KUR,AN******HUMANITARNOST******POZIVANJE U ISTINI******UCENJE KUR,AN******

Share | 
 

 MISVAK (DRVETA ZA CISCENJE ZUBE)

Go down 
AutorPoruka
Ehli_Sunna_Sister
Admin
Ehli_Sunna_Sister

Број на мислења : 136
Points : 388
Reputation : 2
Join date : 2010-05-24

KomentarNaslov komentara: MISVAK (DRVETA ZA CISCENJE ZUBE)   Sat May 29, 2010 8:47 pm

Misvak


بسم الله الر حمن الر حيم

MISVAK

Netacne tvrdnje u zapadnoj literaturi. Fadileti upotrebe misvaka i na dunjaluku i na Ahiretu. Ako je geslo suvremene preventivne stomatologije da je cist zub zdrav zub, definicija mladjeg porijekla, postavlja se pitanje koja su onda najstarija saznanja o preporucenom ciscenju zuba od ostataka hrane, danas definiranog dentalnog plaka, a u cilju ocuvanja zdravlja usta i usne supljine. U tom cilju proucio sam hadise u kojima Muhamed s.a.v.s. preporucuje svojim sljedbenicima upotrebu zubne cetkice - misvaka. Prateci hadis, mozemo odgovorno utvrditi da je misvak prva specijalizirana naprava za ciscenje zuba, osmisljena i preporucena u punom smislu te rijeci i to u sedmom stoljecu krscanske ere.

DESET STOLJECA PRIJE

Ovaj podatak iznosim da bih mu suprostavio podatak koji u svom udzbeniku za studente zavrsnih godina stomatologije iznosi Topic, koji kaze: "Prve namjenske specijalizirane naprave za ciscenje zuba postojale su u Kini pocetkom sedamnaestog stoljeca…". Uvazavajuci da Topic iznosi povijesnu "cinjenicu" koja je vjerovatno citirana i u svim udzbenicima zapadne hemisfere, mozemo odgovorno tvrditi da ovaj podatak ne odgovara naucnoj istini. Istina, a na osnovu hadisa, ustvari glasi: "Prve specijalizirane naprave za ciscenje zuba postojale su kod sljedbenika Muhameda s.a.v.s., Arapa, pocetkom sedmog stoljeca." Dakle naprave za ciscenje zuba su oblikovane i preporucene hiljadu godina ranije nego sto to navodi suvremena strucna stomatoloska literatura. O znacaju higijene zuba u

Islamu govore i sljedeca dva hadisa: "Deset je prirodnih stvari (fitret): podrezivanje brkova, pustanje brade, ciscenje zuba misvakom, ispiranje usta, obrezivanje noktiju, pranje zglobova i prijevoja, odstranjivanje dlaka, pranje iza obavljene nuzde i ispiranje usta sa grkljanjem." (Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Ibn Madze i Ahmed) "Kupanje je obaveza svakog petka za svaku odraslu osobu. Isto tako ciscenje zuba misvakom (cetkicom) i uzimanje jaga (parfema) ako bude imao."(Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai, Ahmed i Et-Tajalasi.) U hadisu: "Da se ne bojim da cu opteretiti svoje sljedbenike, strogo bih im naredio da prilikom svakog namaza ociste zube" (Buhari i Muslim), sugerira se, odnosno preporucuje, svim muslimanima, kojima to nije teret, a da bi zasluzili Boziju milost i ispunili preporuku Bozijeg

Poslanika kojeg slijede u ponasanju, da pet puta dnevno u idealnom vremenskom odnosu imaju periode pranja zuba. NAJVECI MOTIV U provodjenju oralne higijene suvremena stomatologija sugerira pranje zuba jednom dnevno, uvecer prije spavanja ili maksimalno dva puta dnevno, ujutro i uvecer. Ako je cist zub i zdrav zub, uz uvazavanje genetskih osobenosti, zdravi zubi kod onih koji se pridrzavaju hadisa rezultat su cjelodnevne higijene zuba i stimulacije gingive na cirkulaciju i keratiniziranje. Motivacija pacijenata je primaran faktor uspjesnosti provodjenja mjera oralne higijene. Suvremena preventivna stomatologija sugerira da roditelji poducavaju djecu odrzavanju oralne higijene od trece godine metodom licnog primjera.

Analize pokazuju da najveci broj pacijenata ne odrzava oralnu higijenu. Vecina to radi nepotpuno i neredovno. U hadisu Muhameda s.a.v.s. motivacija za odrzavanjem oralne higijene rijesena je na jednostavan nacin, savrsenom ponudom vjernicima koja je najjasnije izrazena u hadisu: "Dva rekjata namaza obavljena uz prethodno pranje zubi misvakom vrijedniji su kod Allaha za sedamdeset puta od namaza koji je obavljen bez takvog ciscenja."(Darekutni i Dejlemi) Kada bismo analizirali samo ponudu u ovom hadisu, motiv je vise nego dovoljan. Namaz se vrjednuje sedamdeset puta vise. Ako je prvo za sto ce vjernici biti pitani na Sudnjem danu pred Bogom Uzvisenim namaz, komentar motivacije bio bi suvisan. Spomenimo i sljedece hadise: "Prenocio sam kod Vjerovjesnika s.a.v.s. i vidio da je istrljao zube misvakom." (Muslim) "Pitao sam Aisu r.a.:" Sta bi Vjerovjesnik prvo poceo raditi kada udje u kucu?", a ona mi je odgovorila: "Prvo bi upotrijebio misvak." (Muslim) "Isperite usta vodom poslije pijenja mlijeka, jer ono sadrzi masnoce." (Buhari, Tirmizi i Ibn Madze) Ibn Dekik preporucuje pranje zuba misvakom svako jutro, odmah iza spavanja, jer se u toku noci natalozi na zube ostatak razlicitih kiselina isparenih iz stomaka.

Ova konstatacija, s obzirom na vrijeme u kojem je izrecena, sedmo stoljece krscanske ere, direktno odgovara na danasnju teoriju o hidrolitickom djelovanju kiselih bakterijskih produkata koji su dokazanim ucinkom u nastanku i razvoju zubnog karijesa, a proteolitickim djelovanjem u nastanku i razvoju parodontalne bolesti. Uklanjanje plaka jedanput dnevno, uvece, mora biti dovoljno za predupredjenje karijesa, uz uslov da je potpuno eliminiran plak. Intenzitet ciscenja zuba opada sa rastucom udaljenoscu od sredisnje linije, cime se objasnjava veliki broj karijesa umnjaka. IZBJEGNIMO NEPRIJATAN ZADAH Znacajan faktor koji determinira potrebu za odrzavanjem oralne higijene i koji danas iritira mnoge pacijente i potencijalne pacijente je zadah iz usta.

Prema literaturi miris iz usta ovisi od doba dana, kolicini izlucene pljuvacke, bakterijske flore usta i oralne higijene. Uzrok koji izaziva neprijatan miris iz usta je, izmedju ostalih, losa oralna higijena zbog koje se skupljaju ostaci hrane na zubima i izmedju njih. Pod uticajem mikroorganizama nastaje dekompoziranje hrane sto rezultira neprijatnim mirisom. Terapija za ovaj problem je uspostavljanje potpune oralne higijene. U hadisu o ovome problemu kaze se da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: "Ko je jeo bijeli luk ili crveni luk zbog gladi ili zbog neceg drugog, neka se ne primice nasim dzamijama."(Buhari, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ahmed) Na upit Ebu Ejuba da li je zabranjeno jesti bijeli luk, Muhamed s.a.v.s. odgovara: "Nije, nego ga mrzim zbog njegovog ruznog zadaha." Ciscenje zuba misvakom i ispiranje usta vodom je stalna praksa Muhameda s.a.v.s.. On je to cinio i u danima bolesti i do zadnjih casova svog dunjaluckog zivota. Hamidullah navodi:"…malo poslije toga Muhamedu (s.a.v.s.) je bilo opet lose i nije mogao vise govoriti. U tom casu njegov surjak, sin Ebu Bekra, udje u sobu sa cetkom za zube. Muhamed (s.a.v.s.) baci sada pozudan pogled na cetkicu.

Njegova zena Aisa shvati to i opra mu zube na njegovo zadovoljstvo. Neposredno nakon toga Pejgamber je preselio." Poruka Bozijeg Poslanika o potrebi odrzavanja potpune, svakodnevne, higijene usta i zuba, potkrijepljena vlastitim primjerom, prva je definirana preporuka u danas dostupnoj literaturi o neophodnosti odrzavanja oralne higijene kroz ciscenje zuba, masazu zubnoga mesa i ispiranje usne supljine. Ovo predstavlja temelje preventivne stomatologije. Metode koje nudi savremena preventivna stomatologija, u realizaciji mjera potpune oralne higijene ne mogu poluciti rezultate ostvarive metodama koje je preporucio Muhamed s.a.v.s. u hadisu. Neka je salavat na Bozijeg poslanika Muhameda.

_________________
INNEL LEDHINE KEFERU SAWAA UN'ALEJHIM E'EN'DHERTEHUM EM'LEMTUM DHIRHUM LA JU'MINUN HATAMALLAHU ALA KULUBIHIM WE ALAA S'EMIHIM WE ALAA ABSARIHIM GISAWAH WELEHUM ADHABUN ADHIMM.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
MISVAK (DRVETA ZA CISCENJE ZUBE)
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ehli.Sunnet.Sisters :: BOSANKI JEZIK :: FIKHI ES SUNNE (FIKH I SERIATCKO PRAVO)-
Idi na: