Ehli.Sunnet.Sisters

Ehli.Sunnet.Sisters

Хуманитарност, Повикување во вистината, Учење Куран...
 
HomehumanitarnostCalendarGalleryKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin
********HUMANITARNOST*******POVIKUVANJE VO VISTINATA******UCENJE KUR,AN******HUMANITARNOST******POZIVANJE U ISTINI******UCENJE KUR,AN******

Share | 
 

 Komentar riječi: 'Čuvaj Allaha - naći ćeš Ga pred sobom!'

Go down 
AutorPoruka
Ehli_Sunna_Sister
Admin
Ehli_Sunna_Sister

Број на мислења : 136
Points : 388
Reputation : 2
Join date : 2010-05-24

KomentarNaslov komentara: Komentar riječi: 'Čuvaj Allaha - naći ćeš Ga pred sobom!'   Tue Jun 01, 2010 4:53 pm

A u drugoj predaji: „Čuvaj Allaha – naći ćeš Ga na svojoj strani!“ Što znači da će onaj ko bude čuvao Allahove granice i bude pazio na Allahova prava naći Allaha sa sobom u svim svojim stanjima. Allah će bdjeti nad njim, pomagati ga, čuvati, upućivati, snažiti i upravljati . Jer Allah bdije nad svačijim djelima. A Uzvišeni je sa onima koji su bogobojazni i koji su dobročinitelji.


Katade veli: „Ko se boji Allaha, On je sa njim. A sa kim je Allah, sa njim je nepobjediva vojska, čuvar koji ne spava, i upučivać koji ne može nikada skrenuti u zabludu.“

Jedan od ispravnih prethodnika je napisao svome bratu: „Ako je Allah s tobom, pa koga se bojiš!? A ako je Allah protiv tebe, pa čemu se nadaš!? Selam.“

Spomenuto zajedništvo je posebno zajedništvo (el-meijje el-hassa) koje je vezano samo za bogobojazne, za razliku od zajedništva koje je spomenuto u ajetima: „On je s vama gdje god bili“ (El-Hedid, 4)

„A On je s njima i kada noću smišljaju riječi kojima On nije zadovoljan.“ (En-Nisa, 108)

Posebno zajedništvo podrazumijeva pomoć, podršku, čuvanje i potporu. Kao što je Uzvišeni rekao Musau, alejhisselam, i Harunu, alejhisselam: „Ne bojte se! – reče on -, Ja sam s vama. Ja sve čujem i vidim.“ (Ta Ha, 36)

I Njegove riječi: „Kad je s njim bio samo drug njegov, kada su njih dvojica bila u pećini i kada je on rekao drugu svome: „Ne brini se, Allah je s nama!“ (Et-Tewba, 40)

Kada su se našli u spomenutoj situaciji Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao je Ebu Bekru es-Siddiku, radijAllahu anhu: „Šta misliš o dvojici sa kojima je Allah treći?“ (Buharija)

Dok je značenje zajedništva u Njegovim riječima: „Nema tajnih razgovora među trojicom, a da On nije četvti..“ (El-Mudžadele, 7) općenito i odnosi se na svaku skupinu.

Posebno i specifično značenje nalazimo i u hadisi kudsiji: „Moj će se rob Meni neprestano približavati sa nafilama, dok ga Ja ne zavolim. A kad ga zavolim, bivam njegov sluh kojim sluša, vid kojim gleda, ruka kojom hvata i noga kojom hoda.“ (Buharija)

Kao što nalazimo i u drugim tekstovima Kur'ana i hadisa dokaze koji upućuju na blizinu i podršku Uzvišenog Allaha onoga ko Mu se pokorava, koji Ga se boji, i koji čuva Njegove granice.

Bunan el-Hammal ušao je sa strane Tebuka u pustinju i osjetio usamljenost. Pa je začuo glas koji mu se obratio: „Zašto se osjećaš usamljenim? Zar tvoj Voljeni nije s tobom!?“ (El-Hil'je)
Pa ko bude čuvao Allahove granice i bude pazio na Njegova prava, naći će Allaha pred sobom i na svojoj strani u svim svojim stanjima. Osjećat će prisnost u Allahovom društvu i sa Njim će biti neovisan od svih ljudi.

Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao: „ Najbolji iman je da rob zna da je Allah s njim ma gdje on bio.“ Ovaj hadis bilježi Taberani i drugi. A objašnjenje značenja ovog hadisa je jako dugo. Jedan od istinskih alima je često putovao sam, pa su jednom ljudi izašli da ga isprate. On ih je vraćao govoreći:

Kad putovanje otpočnemo,
Pred nama si,
Našim jahalicama, dok Te spominjemo
Naputač dovoljan si

Šibli bi često citirao ovaj stih, a nekada bi sa njim završavao i svoje sijelo (medžlis)

_________________
INNEL LEDHINE KEFERU SAWAA UN'ALEJHIM E'EN'DHERTEHUM EM'LEMTUM DHIRHUM LA JU'MINUN HATAMALLAHU ALA KULUBIHIM WE ALAA S'EMIHIM WE ALAA ABSARIHIM GISAWAH WELEHUM ADHABUN ADHIMM.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Komentar riječi: 'Čuvaj Allaha - naći ćeš Ga pred sobom!'
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ehli.Sunnet.Sisters :: BOSANKI JEZIK :: AKIDA (ISLAMSKO VEROVANJE)-
Idi na: